25 Şubat 2008 Pazartesi

vajinismus?

Türkiye'deki her 10 kadından biri evli ve bakire!
Çünkü kadınlar eşleriyle seks yapmaktan korkuyor. İstese de, sevse de cinselliği yaşayamıyor. Vajinismus adı verilen bu durum aylarca hatta yıllarca sürebiliyor. Bazı evliliklerde seks hiç yaşanmıyor...

tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir hastalık bu. insanın yaşam kalitesinin yerlerde sürünmesine sebep olur etkileri bakımından...

bu siteyi daha çok "seks yapan ama seksten gerçek bir zevk alamayan" insanlara yol göstermek için oluşturduğum düşünülürse, biraz konu dışı burası için.
ama yine de bilgi olarak Cinsel Terapist ve Evlilik Terapisti, aynı zamanda Cinsel Tıp Enstitüsü Genel Başkanı olan Dr. Cem Keçe ile yapılmış bir röpörtajı aşağıya ekliyorum;

"Vajinismus nedir?
Vajinismus tıpkı deprem gibidir. Kişi umutsuz olduğuna yürekten inanır, 'Ya canım acırsa' diye cinsellikten korkar ve vajina kasları öyle bir kasılır ki, asla ilişkiye giremez. Bu, en önemli cinsel fobilerden biridir. Vajinismusun en temel belirtisi o an geldiğinde kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Yani kişi eşini iter, kasılır, endişe, korku ve kaygı duyar. O kadar açık bir kaygı duyar ki, bilinci açık olsa bile kontrolünü yitirir. Bundan utanır, suçluluk duyar, kendinden nefret eder, hayal kırıklığına uğrar. Zamanla cinsel isteksizlik ve çocuk sahibi olamama kaygıları buna eklenir. Bu, kadın için de erkek için de zor bir durumdur. Bazı evlilikler buna sadece 5-10 yıl dayanır. Ancak bu korkular 30 yıl bile devam edebilir.

Tedavi edildikten sonra vajinismus tekrarlar mı?
Vajinismusun tipleri vardır. Genelde ilk gece ortaya çıkar ve doğru tedaviden sonra geçer. Bazen cinsel hayatı olan kişilerde birden ortaya çıkar. Doğum yırtıkları, düşükler, kürtaj, kötü ve sert yapılan bir cinsel muayene bile buna neden olabilir. Bu kadınlar fiziksel problemler ortadan kalksa bile cinsel birleşme yaşayamaz. Daha önce tedavi olmuş kişilerde bu hastalık tekrarlayabilir.

Kolay tedavi edilebilir mi?
Geçmişte yaşanan bir cinsel travma yoksa ya da muayene edilebiliyorsa, bu 'basit vajinismus'tur. Nispeten tedavisi kolaydır. Bazılarında geçmişte yaşanmış cinsel bir travma öyküsü vardır ve derinlerde bastırılmıştır. Bu, 'ağır vajinismus'tur. Tedavisi zor ama mümkündür. Bazı kadınlar ise partneri ile olan diğer problemleri nedeniyle istemli olarak ağrı, yanma, acı ve kanama olacağından korkarak cinsel birleşme sırasında kendilerini kasarlar ve cinsel ilişkiye izin vermezler. Buna da 'durumsal vajinismus' denir.

Vajinismus, anne-baba olmaya engel teşkil eder mi?
Hayır, vajinismus yalnızca sağlıklı ve mutlu bir cinsel birleşmeye engeldir. Normale göre gebelik şansının az olmasına rağmen, vajenden kayan spermler nedeniyle gebelik oluşabilir. Son yıllarda tüp bebek yöntemiyle anne-baba olan birçok çift var. Sorunlarını çözmek yerine aşılama yöntemi ile anne-baba oluyorlar. Halbuki bu durumda tüp bebek ve aşılama gibi yöntemler sadece zaman ve para kaybıdır. Normal doğumdan sonra bu sorundan kurtulacaklarını düşünenler yanılırlar. Bazı jinekologlar bile doğum sırasında bu konunun kendiliğinden çözülebileceğini düşünür. Ama sorun devam eder. Zaten bu çiftler genellikle sezaryeni tercih ederler.

Eşi vajinismus olan erkekler ne yapıyor? Bu önemli bir boşanma sebebi mi?
Sanılanın aksine vajinismusun yol açtığı boşanma oranları düşüktür. Çünkü cinsel korkular çifti birbirine yakınlaştırır. Devamlı reddedilme ve tatminkar olmayan bir ilişki nedeniyle erkekler pasifize olur. Vajinismuslu kadınlar eğer görücü usulüyle evlendirilmemişlerse, eş veya sevgililerini otoriter ve baskıcı babalarının aksi özellikteki erkeklerden seçerler. Evlilik öncesi başka kadınlarla yaşadıkları cinsel deneyimleri sınırlı olan eşleri, çoğunlukla aşırı nazik, pasif, girişken olmayan ve edilgin erkeklerdir. Tencere ve kapak misali karı-koca birbirlerini kırmaktan aşırı derecede korkar. Vajinismuslu kadınlar nasıl birer 'iyi kız' ise, eşleri de aynı şekilde 'iyi çocuk'lardır.

Vajinismusu olan bir kadına kocasının cinsel ilişki için ısrar etmesi normal midir?
Eğer erkek kadının korkusunu anlamaya çalışıp ona destek olmak yerine, bir an önce cinsel ilişkiyi gerçekleştirip hem kendisine, hem eşine, hem de ailesine erkekliğini ispatlama gayreti içinde hareket ederse sorun daha da büyür. Maalesef genellikle süreç bu şekilde işler. İlk geceden sonra aile büyüklerine hesap veren çiftler, sorunun büyümesine neden olur. Vajinismuslu kadınların eşleri istenmedikleri, reddedildikleri, yeteri kadar sevilmedikleri korkusuna kapılabilirler. Ne yapacaklarını bilemezler, ki bu çok normaldir. Hayatlarının cinsel ilişkiye girmeden geçeceğini düşünerek, bu sorundan kurtulmak için kendilerini tamamen işlerine adamayı denerler.

çeşitleri neler?
4 ayrı karakterde vajinismuslu kadın tipi bulunmaktadır:

UYUYAN GÜZEL: Kocalarıyla kardeş gibi yaşayan, çocuksu kadınlardır. Ailelerine bağımlıdırlar. Her zaman öğrenci konumunda kalırlar.

SAVAŞÇI: Cinselliği karşı cinsler arasındaki bir mücadele gibi görürler. Kadınlığın zayıflık ve pasiflik olarak algılanışı, onlara dayanılmaz bir acı verir.

KRALİÇE ARI: Cinselliği reddederler. Erkeği yalnız soyun devamı için isterler. Onlar için cinsellik aşağılayıcıdır.

İYİ KIZ OLMA SENDROMU: İlk kez 1976 yılında G.C. Moulton tarafından okullarında başarılı ve ebeveynleriyle çatışması olmayan kadınlar için kullanılan bu tanım, vajinismusa yol açabiliyor. Cinsel terapi için başvuranların çoğu genç kızlıklarında 'iyi kız' olduklarını söylüyor

Vajinismuslu kadının genel özellikleri nelerdir?
* Her zaman, her şeyin en kötüsünü düşünürler.
* Kurallara uyarlar.
* Öfkeyi ifadede zorluk çekerler veya kızgınlıklarını dışa vuramazlar.
* Aileye bağımlıdırlar.
* 'İyi kız' olmaya çalışırlar.
* Mutlaka kabul gereksinimi duyarlar.
* İğne ve dişçi, gibi özel korkuları vardır.
* Çocukluk çağından kalma korkuları vardır.
* Çocuksu kişilikleri vardır.
* Duygusal ve fiziksel olarak açık olmanın tehdit edici ve güvenilmez olduğunu düşünürler.
* Cinsel ilişkiye karşı korku reaksiyonları vardır.
* Erkekleri saldırgan olarak tarif edebilirler.
* Kontrolsüz davranışlarda bulunurlar.
* Bedenlerinden asla hoşnut olmazlar.
* Yatak ıslatma ve uykusuzluk gibi çocuksu semptomları bulunmaktadır.
* Sık sık hastalanırlar.
* Olumsuz dini şartlandırmaları olabilir.
* Anoreksiya ya da bulimia onlarda sık görülür.
* Yetişkinliği ve evliliği kabul etmekte güçlük çekerler.

Hiç yorum yok:

.


View My Stats